Titanium dioxide e171 in food

Wat is titaandioxide?

Michael Smith

De meeste mensen hebben waarschijnlijk nog nooit van titaniumdioxide gehoord, hoewel het veel voorkomt in een breed scala aan voedingsmiddelen die ze eten en alledaagse producten die ze gebruiken. Voor de fabrikanten van mallen voor gummyberen en hun klanten die ze gebruiken, verdient titaniumoxide extra aandacht. Laten we eens kijken wat titaniumdioxide is, wat het doet en de zorgen over het gebruik ervan.

Wat is titaandioxide in voedsel en waarom zit het erin?

Titaniumdioxide is een natuurlijk voorkomend mineraal en is een wit poeder met een lichtzoete smaak dat dient als een witmakend, oplichtend en verdikkingsmiddel. Het is vaak titaniumdioxide dat snoep een gladde, glanzende uitstraling geeft. Titaniumdioxide maakt producten zoals kauwgom, cake mix, zuivelvrije creamer en glazuur wit en ophelderend. Het verbetert de textuur van kaas en yoghurt, verdikt sauzen en dressings en verbetert de kleur van ijs. Titaniumdioxide is ook een conserveermiddel dat helpt om producten vers te houden.

Grote merken gebruiken titaniumdioxide

Het bedrijf Label Insights, dat inzicht biedt in gegevens over voedseletiketten, heeft ongeveer 11.000 in de VS verkochte voedsel- en drankproducten gecatalogiseerd die bevatten titaandioxide. Meer dan de helft van deze producten vallen in de categorieën snoep, snackcakes en koekjes. Titaniumdioxide wordt gebruikt door enkele van Amerika's populairste snoepmerken, waaronder Starbursts, Nice! mints, Swedish Fish, Sour Patch Kids en Trolli gummies. Dat is wat de bovenkant van Hostess cupcakes laat schitteren en waarom Chips Ahoy! koekjes en Little Debbie bakwaren zo lang meegaan. Je vindt titaandioxide in Jell-O, Great Value ijs, Lucerne cottage cheese, Beyond Meat's kip op plantaardige basis en veel andere populaire merken.

Skittles snoep rechtszaak

Een groot merk kwam onlangs in het nieuws vanwege het controversiële ingrediënt. In juli 2022 werd de Mars Corporation geconfronteerd met een voorgenomen collectieve rechtszaak over de aanwezigheid van titaniumdioxide in hun Skittles. De rechtszaak citeerde het feit dat Mars naliet om titaniumdioxide op de verpakking van Skittles te vermelden en consumenten te waarschuwen voor de mogelijke gevaren ervan. De eiser, Jenile Thames uit San Leandro, Californië, beweerde dat Skittles "ongeschikt zijn voor menselijke consumptie." Hij kocht de snoepjes bij zijn lokale QuikStop-supermarkt en zei dat hij dat niet had gedaan als hij had geweten dat Skittles titaniumdioxide bevatten.

Theems rustig de rechtszaak afgewezen een paar maanden later. Maar de eerste krantenkoppen die de Skittles titaniumdioxide-rechtszaak genereerde, werpen licht op hoe weinig het publiek weet over de prevalentie van het ingrediënt dat in zoveel van wat ze eten zit. En het intrekken van de rechtszaak betekent niet dat Skittles nog vrijuit gaat; de rechtszaak werd "zonder vooroordeel" afgewezen, wat betekent dat Thames opnieuw kan aanklagen. En kan winnen.

In een baanbrekende zaak uit 2005 maakte het Hooggerechtshof van Californië de weg vrij voor consumenten om een ​​klacht in te dienen collectieve rechtszaken over additieven in voedsel. In dat geval, oordeelde het Hof dat consumenten konden aanklagen als een additief, dat werd gebruikt om zalm rozer te maken, niet op de verpakking werd vermeld. Er volgde een reeks soortgelijke rechtszaken.

Tampons van titaandioxide?

Het is waar. Procter & Gamble's L. merk tampons gebruiken titaniumdioxide om het tamponkoordje te bleken. Tampax, Kotex en andere tamponmerken gebruiken het ook als bleekmiddel, en titaniumdioxide is geen onbekende in een reeks andere persoonlijke hygiëneproducten. Het wordt gebruikt als schuurmiddel in tandpasta, helpt tandplak en vlekken van tanden te verwijderen en zorgt voor een frisse adem. Titaniumdioxide zit ook in zeep, body wash en shampoo vanwege het vermogen om schuim te vormen om de huid en het haar te reinigen en te verzorgen.In deodorants en antitranspiranten vormt het ingrediënt een beschermende barrière en absorbeert het vocht.

Haribo Gummy Bears en hun Europese probleem

Hoewel Haribo geen bekende naam is in Amerika, is het wereldwijd een bekend merk. Het Duitse snoepbedrijf creëerde de eerste gummy candy in 1960. Haribo's kenmerkende snoep, Haribo Teeth, lijkt op menselijke tanden en vertrouwt op titaniumdioxide om ze realistischer te laten lijken. Deze tandvormige gummies zijn populair in het Verenigd Koninkrijk, Zweden, Noorwegen en verschillende andere Europese landen, waar het merk een probleem tegenkwam: de Europese Unie verboden titaandioxide als voedingsadditief.

Het besluit om titaandioxide te verbieden, wat het Verenigd Koninkrijk heeft afgewezen, komt voort uit een beoordeling uit 2021 door de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA). Het agentschap classificeerde titaniumdioxide als een mogelijk carcinogeen en zei dat het ingrediënt mogelijk verband houdt met genotoxiciteit (schade aan DNA). Maar de bevindingen van de EFSA zijn meer speculatief dan dat ze vertrouwen op harde feiten. Het agentschap heeft toegegeven dat er geen sluitend bewijs is dat titaniumdioxide een gezondheidsrisico vormt bij consumptie in voedsel. Ze konden gewoon niet uitsluiten dat het ingrediënt schadelijk is in voedsel. In de VS heeft de Food and Drug Administration (FDA) titaniumdioxide goedgekeurd als voedseladditief en beschouwt het als veilig om te consumeren.

De voor- en nadelen van titaniumdioxide in gummies

Dat zou ook moeten gelden voor een professioneel gummy recept titaniumdioxide bevatten? In de pro-kolom geeft titaniumdioxide snoep zoals paddenstoelengummies een levendig en aantrekkelijk uiterlijk. Het helpt ook om de textuur en consistentie te verbeteren, wat zorgt voor een romiger gevoel. Bovendien werkt titaniumdioxide als conserveermiddel. De eindproducten komen uit hun gummivormen helderder, romiger en langer houdbaar.

Aan de andere kant kan het een geval zijn van "we weten niet wat we niet weten." De meeste verantwoorde gummymakers zouden zich waarschijnlijk beter voelen als de EFSA de mogelijkheid van schade aan de menselijke gezondheid van het ingrediënt had uitgesloten. En hoewel de FDA zegt dat het veilig is, heeft het agentschap beperkt gebruik van titaandioxide tot 1% van het gewicht van het voedsel. In grote hoeveelheden is titaniumdioxide potentieel schadelijk, dus het is misschien niet de beste optie als je overweegt om gummies te maken.

Als uw bedrijf wietmallen of bakkersmallen van welke soort dan ook maakt, zijn de producten met titaniumdioxide die in deze mallen gaan van belang. Titaniumdioxide wordt als veilig en legaal beschouwd in de VS, Canada, het VK en in andere landen. Echter, zoals de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid opmerkt, kan verder wetenschappelijk onderzoek dat op een dag veranderen.

Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published